Oda Sıcaklığında Çalışan İlk Süper İletken Nihayet Bulundu

0
775

Bilim insanları yüzyılı aşkın bir bekleyişin ardından, oda sıcaklığında çalışan ilk süper iletkenin keşfedildiğini bildirdiler. Keşif, elektronikler ve taşımacılık alanlarını yeniden şekillendirebilecek fütüristik teknolojiler konusundaki hayalleri akla getiriyor. 

Süper iletkenler direnç olmadan elektriği iletiyor ve elektrik akımının herhangi bir enerji kaybı meydana gelmeden akmasına olanak tanıyor. Ama daha önceden keşfedilen süper iletkenlerin hepsinin soğutulması; birçoğunun çok düşük derecelere getirilmesi gerekiyordu ve bu da onları çoğu kullanım alanında elverişsiz yapıyordu.  

Şimdi, Rochester Üniversitesi’nden fizikçi Ranga Dias ve meslektaşları, oda sıcaklığında çalışan (en azından serince bir odada) ilk süper iletkeni buldular. Nature’da yayınlanan çalışmaya göre, bu materyal yaklaşık olarak 15 derecenin altındaki ısılarda süper iletkenlik işlevini yerine getiriyor. 

Ancak bu yeni materyalin süper iletkenlik güçleri sadece son derece yüksek basınçlarda ortaya çıkıyor ve bu da onun pratik bir şekilde kullanımını kısıtlıyor. 

Elektriksel Direnç Dünya’nın Atmosferinin 2.6 Milyon Katı Olan Bir Basınç Seviyesinde Ortadan Kalktı

Dias ve meslektaşları, süper iletkeni karbon, hidrojen ve sülfürü iki elmasın ucunda sıkıştırarak oluşturdular ve kimyasal reaksiyonları uyarmak için materyale lazer ışığıyla vurdular. Yaklaşık olarak Dünya’nın atmosferinin 2.6 milyon katı olan bir basınç seviyesinde ve 15 derecenin altındaki ısı seviyelerinde elektriksel direnç ortadan kalktı. 

Ancak bu Dias’ı ikna etmek için yeterli olmadı ve o ilk seferde buna inanmadı. Bu nedenle, ekip materyalin ilave örneklerini de inceledi ve onun manyetik özelliklerini araştırdı. 

Bilim insanları materyalin kesin kompozisyonunu veya atomlarının nasıl dizildiğini belirleyemediler ve bu da onun nispeten yüksek ısılarda nasıl süper iletkenlik işlevi gösterebildiğini açıklamayı zorlaştırıyor. Dias ileriki çalışmalarının materyali daha tam bir şekilde tanımlamaya odaklanacağını söylüyor. 

Oda sıcaklığında çalışan bir süper iletken atmosferik basınçta kullanılabilirse, bu elektrik ağında direnç nedeniyle kaybedilen büyük miktarlardaki enerjinin tutulmasını sağlayabilir. Bu ayrıca, MR cihazlarından kuantum bilgisayarlara kadar çeşitli alanlardaki mevcut teknolojilerin de geliştirilmesini sağlayabilir.

Orijinal makale: ScienceNews

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here