Araştırmacılar Japonya’da yaşayan Ebisu isimli bir kedinin, kontrollü bilimsel koşullar altında sahibinin hareketlerini taklit edebildiğini gösterdiler. Bu beceri daha önce sadece birkaç canlıda görüldü ve bu bulgu taklit becerisinin memelilerin evriminin nispeten erken bir döneminde ortaya çıktığının işareti olabilir.
Unity College’dan Kristyn Vitale, “Bu çok heyecan verici. İnsanlar kedilerin
antisosyal olduklarını düşünüyor ancak bu çalışma onların bizi izlediği ve bizden bir şeyler öğrendiği fikrini sağlamlaştırıyor,” diyor.
Bu bulguya bir tesadüf neticesinde ulaşıldı. Eötvös Lorand Üniversitesi’nde bir etolog olarak görev yapan ve aynı zamanda da bir köpek eğiticisi olan Claudia Fugazza, Ichinomiya, Japonya’da bir köpek eğiticisi olan Fumi Higaki’yle birlikte çalışıyordu. Higaki ona kedilerinden bir tanesini taklit konusunda eğittiğini söyledi. 11 yaşında olan Ebisu isimli bu dişi kedi Higaki’nin evcil hayvan dükkanında yaşıyordu. Köpekler dışındaki canlı türlerinde de taklit becerisini incelemek isteyen Fugazza, Higaki akşamları dükkanında Ebisu’yla deneyler yaparken onlara nezaret etti.
Higaki Ebisu’nun, plastik bir çekmeceyi açmak ve lastik bir ipi ısırmak gibi
bilindik eylemleri kopya edebildiğini gösterdi ve sonra kediden iki yeni davranışı taklit etmesini istedi. Higaki bir tezgahın üzerinde oturan ve yanında bir karton kutu bulunan Ebisu’nun önünde durdu, sağ elini kaldırdı ve kutuya dokundu. Diğer zamanlarda da eğildi ve yüzünü kutuya sürdü.
Taklit Hayvanlar Arasında Yaygın Bir Beceri Olabilir
Ekip Animal Cognition’da yayınlanan çalışmada, sonraki 16 deneyde, Ebisu’nun yüzde 81’i aşkın zamanda sahibini doğru bir şekilde taklit ettiğini bildirdi. Ekip, sahibi elini ve yüzünü kullandığında kedinin kutuya dokunmak için sırasıyla patisini ve yüzünü kullanmasının, onun sahibinin vücut bölümlerini kendi anatomisiyle “eşleştirebildiğini” işaret ettiğini söylüyor.
Fugazza şu ana kadar sadece yunusların, papağanların, kuyruksuz maymunların ve katil balinaların insanları taklit ettiğinin gösterildiğini söylüyor. Kedilerin de aynı beceriye sahip olmasının, taklidin hayvanlar arasında yaygın bir beceri olabileceğini ve bunun hayvanların evriminin erken dönemlerinde gelişmiş olabileceğini işaret ettiğini belirten Fugazza, çalışma sadece bir kediyle yapılmış olsa da, muhtemelen çoğu kedinin insanları taklit edebildiğini düşündüğünü ve Ebisu’nun bir dahi olduğunu sanmadığını söylüyor.
Vitale, taklit becerisinin kedilerde ne kadar yaygın olduğunun görülmesi için başka insanların da bu çalışmayı tekrarlamasını umduğunu belirtiyor.
Ancak maalesef ki, bunu Ebisu’yla yapmak mümkün olmayacak. Çünkü Ebisu geçtiğimiz yıl bir böbrek hastalığı geliştirdi ve Haziran ayında hayatını kaybetti.
Orijinal makale: ScienceMag