Araştırmacılardan oluşan bir ekip, Mars’a ait bir meteordaki karbonat minerallerinde nitrojen içerikli organik materyaller buldu. Bu organik materyaller muhtemelen 4 milyar yıllık. Karbonat mineralleri genellikle yer altı suları nedeniyle oluştuğu için, bu bulgu Mars’ın erken dönemlerinde su içerikli ve organik maddeler yönünden zengin; yaşanabilir ve yaşamın başlamasına elverişli bir yer olabileceğini işaret ediyor.
1984 yılında Antarktika’da bulunan ALH84001 isimli meteorun karbonatlarındaki nitrojen içeriğini incelemek için en gelişmiş analitik teknikleri kullanan araştırmacılar, şimdi Mars’a ait 4 milyar yıllık nitrojen içerikli organiklerin ilk sağlam kanıtını bulduklarından emin olduklarını söylüyor.
Dünya toprakları nedeniyle meydana gelen kontaminasyon, Dünya dışına ait materyallerin incelenmesinde ciddi bir sorun oluşturuyor. Ekip bu tür kontaminasyonların var olma olasılığını ortadan kaldırmak için yeni teknikler geliştirdi ve bunları örneklere uyguladı.
Kontaminasyon kontrollerini dikkatli bir şekilde yaptıktan sonra, ekip tespit ettiği organiklerin büyük bir ihtimalle gerçekten de Mars’a ait olduğu kararına vardı. Ekip ayrıca, bugünün Mars’ındaki kuvvetli oksidanlardan biri olan nitrat formundaki nitrojen payının da önemsiz miktarda olduğunu belirledi. Bu bulgu, Mars’ın erken dönemlerindeyken muhtemelen kuvvetli oksidanları içermediğini ve bilim insanlarının şüphelendiği gibi gezegenin o dönemlerde bugün olduğundan daha az oksitleyici olduğunu işaret ediyor.
Organik Bileşikler Yüzeye Yakın Yerlerde Milyarlarca Yıl Boyunca Korunmuş Olabilir
Mars’ın şu andaki yüzeyi çoğu organiğin hayatta kalamayacağı kadar sert şartlara sahip. Ama bilim insanları organik bileşiklerin yüzeye yakın yerlerde milyarlarca yıl boyunca korunabileceğini tahmin ediyor. Ekibin ALH84001 karbonatlarında bulduğu nitrojen içerikli organik bileşikler için olan durum da bu gibi görünüyor. Bu bileşikler 4 milyar yıl önce minerallere hapsolmuş ve en sonunda Dünya’ya ulaşmadan önce uzun zamanlar boyunca korunmuşa benziyor.
Araştırmacılar cevap bulmamış birçok önemli soru olduğu konusunda hemfikir. Bunlardan biri de, bu nitrojen içerikli organiklerin nereden geldiği sorusu. Araştırmacılar bunun iki büyük olasılığı olduğunu söylüyor. Buna göre, bunlar ya Mars’ın dışından geldi ya da Mars’ta oluştu. Güneş sistemi tarihinin erken dönemlerinde, Mars muhtemelen büyük miktarlarda organik madde yağmuruna tutuldu ve bunların bir kısmı tuzlu suda çözülmüş ve karbonatlara hapsolmuş olabilir.
Durum her ne olursa olsun, araştırmacılar bu bulguların Mars’ın bizim bugün bildiğimiz Kızıl Gezegen haline gelmeden önce organik nitrojen içerdiğini gösterdiğini söylüyor. Araştırmacılara göre, Mars erken dönemlerinde daha “Dünya’ya benzeyen”, daha az oksitleyici, daha çok su içerikli ve organikler yönünden daha zengin bir yer olmuş olabilir.
Orijinal Makale: Science Daily