Şu sıralar çoğu insan endişe duyuyor. Rutgers School of Public Health’de görev yapan ve düzenli olarak ABD Hastalık Kontrol Ve Önleme Merkezi ile Dünya Sağlık Örgütü’ne yeni epidemiyolojik yöntemler hakkında uzman tavsiyeleri sunan Dr. Henry Raymond’ın görüşleri bu konuda yardımcı olabilir.
Bu durum ne kadar sürecek?
Bu yeni bir virüsle karşı karşıya kalmanın sonucunda yaşadığımız krizin ne zaman biteceği mi, yoksa bunun grip gibi mevsimsel ve döngüsel gerçekleşen bir durum haline gelip gelmeyeceğinin mi kastedildiğine bağlı. İlk soruyu cevaplamak gerekirse, birçok sağlık uzmanı ve araştırmacı bu soru üzerinde çalışıyor olsa da, mevcut krizin ne zaman sona ermesini bekleyebileceğimiz konusunda çok fazla cevaba sahip değiliz. İkinci soru içinse, diğer SARS virüsü türlerinin mevsimsel bir sorun haline gelmediğini söyleyebiliriz ama yine de bu konu hala belirsizliğini koruyor.
Koronavirüsten önce sosyal mesafe uygulamasının bir virüsün yayılımını yavaşlatmak için etkili bir yöntem olduğunu gösteren herhangi bir örnek oldu mu? Bunun kanıtları neler?
Evet! 1918 grip pandemisi ve 2014 Ebola salgını üzerinde yapılan araştırmalar sosyal mesafe uygulamalarının virüslerin yayılımını azaltmada etkili olduğunu gösterdi.
Gıda tedarik zinciri tehlikede mi?
Bu karmaşık bir soru. Öncelikle, bu virüs hayvanları etkilemiyor gibi görünüyor ve bitkileriyse kesinlikle etkilemiyor. Buradaki sorun, salgının gıda üretimi ve dağıtımı alanında çalışan iş gücünü azaltıp azaltmayacağı. Bazı araştırmalar bir pandeminin iş gücü arzını yüzde 25 oranında azaltması halinde kayda değer ölçüde bir gıda kıtlığı yaşanabileceğini gösteriyor. Ama iyi haber şu ki, birçok gıda üretim sistemi çok az insanı içeriyor. İşin olumsuz tarafıysa, gıda dağıtımı alanının birçok insanı içermesi. Ama yine de, sosyal mesafe uygulamaları gıdaların erişilebilir durumda olduğundan emin olurken insanlara koruma sağlayabilir.
Bu krizin tam ortasındayken halk sağlığı konusunda başka ne gibi endişeleriniz var? “Korku” bir sorun mu? Nasıl? Korku halk sağlığı konusunda her zaman bir sorun. Çünkü korku bireysel ve toplumsal düzlemde davranışları etkiliyor. Biyolojik düzlemde, korku bir insanı hasta olmaya yatkınlaştırabilecek olan süregelen fizyolojik değişikliklere yol açıyor. Toplumsal düzlemdeyse, korku toplumdaki diğer insanları dezavantajlı duruma sokan davranışlara yol açabiliyor (tuvalet kağıdı stoklama gibi).
Orijinal Makale: JSTOR Daily