Covid-19 İçin Alınan Önlemler Hayatlar Kurtarıyor

0
286

Kamu sağlığı dünyası covid-19 pandemisinin şiddeti karşısında “salgın eğrisinin düzleştirilmesi” için çağrılarda bulunuyor. The Economist dergisinde yayınlanan eğri çizelgesi de, alınan önlemlerin bu eğrinin düzleştirilmesinde ne kadar büyük bir etki yaptığını gözler önüne seriyor.

Covid-19 dünya genelinde yayılmaya devam ederken, bu eğriyi düzleştirmek için birçok önlemin alındığını ve uygulamanın başlatıldığını görüyoruz. Bireysel düzlemde, biz hepimiz bunu kişisel hijyenimizi daha üst bir boyuta taşıyarak; ellerimizi sık sık ve özenle yıkayarak, sosyal mesafeye dikkat ederek ve el sıkışmaktan kaçınarak yapabiliriz.

Sosyal mesafe kurallarının bazı formları tercihe bağlı olarak gerçekleştirilse de, bazıları da insanları sıkı bir şekilde mecbur tutarak uygulanıyor. Ocak ayının sonunda, Çin yaklaşık 780 milyon insanı etkileyen seyahat kısıtlamalarını uygulamaya koydu. Ülkenin nüfusunun neredeyse yarısını etkileyen bu uygulama, salgının yayılımının yavaşlamasına yardımcı oldu. Diğer bir deyişle, eğriyi düzleştirdi.

Daha yakın zamanda, başka ülkelerin de benzer önlemler aldığını gördük. 9 Mart’ta, İtalya kendi sınırları dahilinde seyahat kısıtlamaları getirdiğini açıkladı. 11 Mart’ta, ülke marketler ve eczaneler dışında kalan tüm dükkanları kapattı. Aynı gün, ABD Başkanı Trump Avrupa’dan ABD’ye olan uçuşlara kısıtlama getirme planları olduğunu açıkladı. ABD’deki eyalet valilerinden bir kısmı büyük miktarda insanın bir araya gelmesine kısıtlama getirdi. Bu sırada, müzeler ve tiyatrolar kapılarını kapattı ve birçok üniversite de uzaktan öğrenim sistemine geçti.

Bir epidemiyoloji profesörü olan Stephen Morse, bu önlemlerin mantığını şöyle açıklıyor, “Birçok ülke, vakaları tespit ederek ve enfekte olmuş olabilecek insanların hareketlerini kısıtlayarak enfeksiyonun yayılımını engellemeye çalışıyor.  Bu önlemler olmasa, enfekte olan insanların sayısının hızla arttığını görürsünüz.”

Covid-19’un Gripten En Az 10 Kat Daha Ölümcül Olduğu Tahmin Ediliyor

Son zamanlarda yeni koronavirüsün yayılımını önlemeye yönelik alınan bu ciddi önlemlerin nedeni, covid-19’un çok hızlı ve kolay yayılması. Birçok ay içinde yayılan influenza vakalarının tersine, covid-19 vakalarının sayısı sadece haftalar içinde hızla artabiliyor. Covid-19’un gripten en az 10 kat daha ölümcül olduğu tahmin ediliyor ve bu da salgın eğrisini düzleştirmenin enfeksiyonları önlemek ve insanların hayatlarını kurtarmak için güçlü bir yol olduğu anlamına geliyor.

Salgını yavaşlatmak için alınan önlemler, aynı zamanda da bilim insanlarına daha iyi teşhis koyma ve tedavi yöntemleri ve neticede de bir aşı geliştirmek için zaman kazandırıyor. Ayrıca, pandeminin en kötü kısmı ilkbahar ve yaz aylarına ertelenebilirse, bu sağlık sisteminin sırtında daha az influenza hastası yükü olması anlamına da geliyor.

Araştırmalar yetkililer ne kadar kısa sürede insanları kendilerini izole etmeye ve korumaya teşvik ederse, bu önlemlerin o kadar çok hayat kurtarabildiğini ve enfeksiyonları önleyebildiğini gösteriyor. Zira bir salgın vakaların toplumda yayılmaya başladığı noktaya geldiğinde, alınan önlemler daha etkisiz hale geliyor. Salgının şiddetli ve ağır seyrettiği İtalya’da, durum doktorları hastalar arasında öncelik sıralaması yapmaya zorluyor.

Ne kadar hayati öneme sahip olsalar da, bu önlemleri sonsuza dek devam ettirmek mümkün değil. Morse, bu önlemlerin ne kadar süre devam ettirilebileceğinin bilinmediğini ama şu an için kendimizi korumak adına elimizden gelen her şeyi yapmamız gerektiğini söylüyor.

https://www.mailman.columbia.edu/public-health-now/news/public-health-rallies-flatten-curve

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here