Hava Durumu 2012’den Bu Yana Her Gün İklim Değişikliğinin Kanıtlarını Ortaya Koyuyor

0
324

Haziran ayında bir gün süren şiddetli bir yağmur fırtınası. Ocak ayında yaşanan sıcak bir gün. Nisan ayının sonlarında gerçekleşen bir soğuk hava dalgası. Rüzgar, güneş, nem ve her gün sokağa çıktığımızda deneyimlediğimiz diğer tüm şeyler: yani hava durumu.
Bilim insanları yıllar boyunca bize hava durumunun iklimin nasıl değiştiğini gösteremeyeceği konusunda uyarıda bulundular ve Ocak ayında yaşanan 21 derece sıcaklıktaki bir günün birçok sebebi olabileceğini söylediler. Ama artık o günler sona erdi.


İklim değişikliğinin işaretleri, 2012’den bu yana her gün küresel hava durumunda görülebiliyor. Bu, bugün 6 yaşında olan bir çocuğun iklim değişikliğinin etkilerini hissetmediği bir gün bile yaşamadığı anlamına geliyor.


Nature Climate Change’de yayınlanan çalışmanın araştırmacılarından olan ve ETH Zürih Institute for Atmospheric and Climate Science’da görev yapan Reto Knutti, bir iklim bilimcinin uzay istasyonunda oturup Dünya’ya bakabileceğini ve sadece küresel hava durumunun paternine bakarak her gün iklim değişikliğinin gezegendeki parmak izlerini görebileceğini söylüyor.


1970’lerin sonlarından beri, bilim insanları insanların neden olduğu iklim değişikliğinin sinyallerini tespit etmekte giderek daha iyi hale geliyor ve aynı zamanda bu sinyallerin tam olarak ne kadarının insanlara bağlı olarak gerçekleştiğini anlamak için teknikler geliştiriyor.


Hava Durumundaki Kaosun İçinde Saklı Bir Patern Var


İklim değişikliğinin izlerini bazı verilerde görmek nispeten daha kolay oluyor; on yıllardır istikrarlı denebilecek bir şekilde artan küresel düzlemdeki ortalama hava veya okyanus ısıları gibi. Geçtiğimiz on yıl içinde, Dünya’nın atmosferinin ortalama ısısı, 20’nci yüzyılın ortalarında olduğundan yaklaşık 0.7 derece daha yüksekti.


ETH Zürih Institute for Atmospheric and Climate Science’da araştırmacı olarak görev yapan Sebastian Sippel liderliğindeki araştırma ekibinin vardığı sonuç, küresel çaptaki günlük hava durumundaki kaosun içinde saklı olan bir patern bulunduğu yönünde. Buna göre, 2012’den bu yana küresel çaptaki her bir günlük hava durumu görüntüsünde, uzun vadeli ve insan kaynaklı olan küresel ısınmanın net bir parmak izi var.


Uzmanlar 10 yıl önce bile, bu ısınma sinyalinin net bir şekilde algılanamayacak kadar belirsiz olduğunu ama bunun son on yıl içinde fark edilebilir hale geldiğini belirtiyorlar. Son on yılın bugüne kadarki hiçbir on yılda olmadığı kadar sıcak geçtiğini söyleyen uzmanlara göre, bu sinyal şu anda o kadar kuvvetli durumda ki, son derece karmaşık çalışmalar yapmadan bile bu paternleri tespit etmek mümkün.


İngiltere’deki Met Office’de iklim bilimci olarak görev yapan Peter Stott, “O kadar fazla küresel ısınma oldu ki, tüm iklim olması gerektiği noktadan ciddi ölçüde uzaklaştı. Bu nedenle, küresel düzlemdeki ortalama hava ısıları günlük bazda bile önemli derecede değişti. Bu bizim eninde sonunda göreceğimizi düşündüğümüz bir şeydi ve görünüşe göre o gün geldi bile,” diyor.

Orijinal makale: National Geographic

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here