Geceleri Çin Sokaklarını Sahte Ay Aydınlatacak

0
1094

Çin’de yayınlanan The People’s Daily gazetesinin haberine göre, Çin’de faaliyet gösteren Chengdu Uzay Bilimi Ve Teknolojileri Mikroelektronik Sistem Araştırma Enstitüsü (CASC) isimli bir şirket, gerçek Ay’ın sekiz katı parlaklığında sahte bir ay yapmayı planlıyor. Test aşamalarına çoktan başlanan bu sahte ay aslında bir uydu olacak ve 10 ila 80 kilometre genişliğinde bir alan aydınlatması sağlayacak. CASC’tan yapılan açıklamaya göre, sahte ayın 2020’de kullanıma girmesi ve Chengdu şehrindeki sokak lambalarının yerini alması bekleniyor.

Bu sırada başka topluluklar da dünyayı yeniden karartmaya çalışıyor. 2016 yılında yapılan bir çalışmaya göre, dünyanın yüzde 80’inden fazlası ve ABD ile Avrupa’daki insanların yüzde 99’u, “ışık kirliliği” olan yerlerde yaşıyor. Işık kirliliği, gökyüzünün verdiği doğal ışığın sokak lambaları ve binalardan gelen ışıklar nedeniyle değişime uğraması olarak açıklanıyor. Flagstaff, Arizona ve Ketchum, Idaho gibi şehirler, şu anda aktif bir şekilde geceleri ışık yayılımını azaltmak için uğraşıyorlar. Bu iki şehir de, geceleri gökyüzünün verdiği doğal ışığı korumak için etkin bir şekilde çalışan Uluslararası Karanlık Gökyüzü Birliği tarafından “karanlık gökyüzü kenti” onayı almış durumda.

Işık Kirliliği Sağlığımıza Zarar Veriyor

Estetik görünümün ötesinde, ışık kirliliğinin sağlığımızı olumsuz yönde etkilediğine dair elde edilen kanıtlar gün geçtikçe çoğalıyor. Araştırmalara göre, geceleri gereğinden fazla ışığa maruz kalmak uykumuzu bozuyor ve bu da kanser, obezite ve depresyon risklerini artırıyor. Aynı zamanda, yabani hayvanların doğal yaşam düzenlerini de bozuyor. Örneğin, yarasalar gibi gececi hayvanlar, ışık kirliliği olan bölgelerde daha pasif oluyorlar; yönlerini bulmak için ışığı kullanan kuşlar ve deniz kaplumbağaları gibi hayvanların akılları karışıyor;  hatta bitkilerin bile yaşam evreleri fazla ışık nedeniyle altüst oluyor. Tüm bunlar bir araya geldiğinde, meydana gelen bu değişimler ekosistemlerin bütününü değişime uğratabilir.

Sahte ayın doğal hayata yapacağı etkiler konusundaki endişeler üzerine Harbin Teknoloji Enstitüsü’nde görev yapan Kang Weimin’in görüşlerine başvuran The People’s Daily gazetesine göre, uydunun vereceği ışık loş olacak ve bu yüzden de hayvanların rutinlerini etkilemesi beklenmiyor. Ancak şu andaki ışık kirliliği seviyelerinin hayvanların rutin yaşamlarını çoktan bozmuş olduğu göz önüne alındığında, sürekli bir “loş” ışık, işleri sadece daha da kötüye götürebilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here