İnsan gözüne uygun olarak üretilebilen ilk yapay kornea, İngiltere Newcastle Üniversitesi’ndeki bilim insanları tarafından geliştirildi. Bu teknik, gelecekte hastaların kornea ihtiyaçlarının rahatlıkla karşılanabileceği anlamına geliyor.
İnsan gözünün en dış tabakası olan kornea, görsellere odaklanmada önemli bir role sahip. Bunun yanı sıra, bulaşıcı bir göz rahatsızlığı olan trahoma gibi pek çok hastalığın sonucu olarak gelişen kornea körlüğünden dolayı ameliyat olması gereken dünya çapındaki yaklaşık 10 milyon insan için yeterli sayıda kornea bulunamamaktadır.
Ayrıca yaklaşık 5 milyon insan, yanıklar, laser operasyonları, aşınma veya bulaşıcı bir hastalığın neden olduğu kornea zedelenmesi nedeniyle görme duyularını tamamen kaybettiler.
Experimental Eye Research‘de yayınlanan araştırmada, sağlıklı bir donör korneadan alınan kök hücrelerin (insan korneasının stromal hücreleri), alginat ve kollajen ile birlikte nasıl karıştırılıp biyo-mürekkep denilen bir çözüm oluşturulabileceği ve bunun üç boyutlu bir yazıcı kullanılarak nasıl üretilebileceği rapor edildi.
Basit ve düşük maliyetli bir 3D biyo-yazıcı kullanarak, bir insan korneası şeklini oluşturmak için biyo-mürekkep, eşmerkezli dairelere başarıyla yerleştirildi. İşlem 10 dakikadan az sürdü.
Kök Hücreler Daha Sonra Kültür Yöntemiyle Üretilerek Yetiştirildi
Çalışmayı yöneten ve Newcastle Üniversitesi’nde Doku Mühendisliği profesörü olan Che Connon şunları söyledi: “Dünyanın dört bir yanındaki pek çok ekip, bu süreci mümkün kılmak için ideal biyo-mürekkebi elde etmenin peşinde. Bizim -aljinat ve kolajenin birleşiminden oluşan” eşsiz jelimiz, bir yandan kök hücrelerin canlı kalmasını sağlarken, diğer yandan da korneanın şeklini muhafaza etmek için yeterince sert olan, fakat 3D yazıcının ucundan sıkılarak çıkarılabilecek kadar da yumuşak bir malzemedir. Bu araştırmamız, benzer bir hidrojel içinde, oda sıcaklığında, canlı hücreleri haftalarca tuttuğumuz, önceki çalışmamıza dayanıyor. Artık, kullanıcıların, kök hücreleri ayrı ayrı yetiştirmeleri gerektiği konusunda endişelenmeden, dokuları üretmeye başlamalarına izin veren, kullanıma hazır bir biyo-mürekkebimiz var.”
Her Hastaya Özel Kornea Mümkün
Newcastle Üniversitesi Genetik Tıp Enstitüsü’nden, araştırmanın ilk yazarı ve doktora öğrencisi olan Abigail Isaacson’ın da da dahil olduğu bilim insanları, bir hastanın kendine has benzersiz özelliklerini karşılayabilecek bir kornea üretebileceklerini de ispat ettiler.
Üretilen dokunun boyutları gerçek bir korneadan alındı. Bir hastanın gözünü tarayarak elde edilen veriler ile boyut ve şekil olarak eşleşen bir korneayı hızla ürettiler.
Profesör Connon açıklamasına şu sözleri ekledi: “3 boyutlu yazıcıda ürettiğimiz kornealar şu aşamadan sonra pek çok teste tabi tutulacak ve nakillerde kullanım aşamasına geçmemiz bir kaç yılımızı alacak. Ancak, sunduğumuz şey, bir hastanın gözünden alınan koordinatları kullanarak kornea üretmenin mümkün olduğunu ispatlıyor ve bu yaklaşımın dünya çapında kornea nakillerindeki uygun ve yeterli sayıda kornea bulma sıkıntısını ortadan kaldırması mümkün.”
Kaynak: Science Daily