Yapay Cilt ile Robotlarda Dokunma Duyusu Artık Mümkün!

0
509

Houston Üniversitesi araştırmacıları esneyebilen elektronik cihazlar ve sensörler için yapay cilt üretti.

Houston Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, robotların sıcak ile soğuğu ayırt edebilmesini sağlayan, aynı zamanda pek çok biyomedikal cihaz için de avantaj olabilecek, yapay bir cilt üretti.

Science Advances’ta yayınlanan rapora göre çalışma, esnek elektronik cihazların üretiminde yeni bir mekanizmayı tanımlıyor. Uygulama, hali hazırda bulunan materyallerle gerçekleştirilebiliyor ve ticari üretim açısından da kullanım alanı olarak gelecek vadediyor.

Makalenin baş yazarı ve Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent Doktor olan Cunjiang Yu, çalışmasında üretilen elektronik cihazların ilk olarak kauçuk bileşen formatında, yarı iletken ve %50’ye kadar olan esnemede dahi fonksiyonel özelliklerini koruyabilecek şekilde tasarlandığını, cihazların esneme sırasında herhangi bir mekanik yapıya da ihtiyaç duymayacaklarını dile getirdi.

Konuyla ilgili açıklamada Yu, stratejilerinin kolay imalat, genişletilebilir üretim, yüksek oranda uyumluluk, geniş esneklik toleransı ve düşük maliyet olduğunu belirtti.

Yu ve ekibi elektronik cildi ürettiler ve tanıtmak için robot bir el kullandılar. Robot el, bardaktaki sıcak suyu ve buzlu suyun soğukluğunu hissedebiliyordu. Ayrıca kullanılan yapay cilt, robot ele gönderilen bilgisayar sinyallerini yorumlayabiliyor ve Amerikan işaret diline çevirebiliyor, jest ve mimikleri yazıya dökerek herhangi bir insanın okuyup anlayabileceği mektuplar haline getirebiliyordu. 

Yapay cilt şu anda tek bir materyalle üretilebiliyor fakat araştırmacılara göre ileride geliştirilebilecek olan daha esnek, daha kolay eğilip bükülebilen, daha hafif ve daha yumuşak bir materyal sayesinde tıbbi monitörler, implantlar ve insan-makine arayüzü gibi hafif ve giyilebilir elektronik cihazların üretimi teknolojik açıdan büyük ilerleme gösterecek.

Esneyebilen yarı iletken bileşen, polidimetilsiloksan ya da PDMS olarak da bilinen silikon bazlı polimerden yapıldı ve materyali güçlendirmek ve elektrik akımını transfer edebilmek için de bileşenin içerisine nanoteller yerleştirildi.

Araştırmacılar, kauçuğun içinden yarı iletken nanofibriller geçirilerek elastomerik yarı iletkenlerin elde edilebileceğini ve geliştirilebileceğini, hatta bu esnek elektronik cihazların yapay cilt, biyomedikal implantlar ve cerrahi eldivenler gibi çok çeşitli alanlarda uygulanabileceğini ön görüyorlar.

Kaynak: Science Daily

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here