Kendisini hasta eden deneyle Nobel Ödülü’nü kazandı

0
1990
Barry Marshall

Eskiden peptik ülser ve gastritin fazla stres, baharatlı gıda tüketimi ya da yüksek asitten kaynaklandığı düşünülürdü. Dr. Barry Marshall’ın (d:1951) farklı bir hipotezi vardı, ona göre bu hastalıkların sorumlusu Helicobacterpylori isimli bakteri idi.

1980’lerde, midenin asitli ortamında hiçbir bakterinin yaşayamayacağına inanan bilim insanı ve doktorlar bu hipotezle alay ettiler. Marshall daha sonra şöyle diyecekti: “Herkes bana karşıydı, oysa ben haklı olduğumu biliyordum.”

Teorisini ve sonuçlarını kendisi dışında kimsenin iyi anlamadığını düşünen Marshall, sadece kendisinin denek olabileceği sonucuna vardı. Hastanenin etik kurulu ve karısından gizli bir biçimde Helicobacterpylori bakterisini içerek kendi üstünde deneye başladı. Sadece birkaç gün sonra annesi, ağzının kötü kokmaya başladığını fark etti, bir hafta sonra kusmaya başladı ve 10 gün sonra gastrit teşhisi konuldu ve bakteriye karşı yoğun antibiyotik tedavisine başlandı. 1985 yılında Marshall, kendi üstünde yaptığı deneyi yayımladı; bu makale en çok atıf yapılan tıp makaleleri arasındadır. Bugün, Marshall’ın haklı olduğunu, insanların yarısında bulunan Helicobacterpylori bakterisinin peptik ülser, gastrit ve mide kanserinde temel etken olduğunu biliyoruz.

Marshall, bu deney ve bu alanda yaptığı çalışmaları ile 2005 yılında Nobel Tıp Ödülü’ne layık görüldü.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here