Elektronik Sigara Normal Sigaradan Daha Az Zararlı (mı?)

1
7680

Bağışıklık tepkisi, vücudun dışardan etki eden yabancı etmenlere karşı gösterdiği biyolojik reaksiyonlardır. Bağışıklık tepkileri, akciğer rahatsızlıkları gibi sigara kullanımından kaynaklı hastalıklarda rol oynarlar.

UNC Tıp Fakültesi Patoloji ve Tıbbi Laboratuvar Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet Kesimer ve ekibi, insan akciğerlerinden alınan balgam örneklerini kullanarak yürütülmüş olan elektronik sigaranın zararlı etkileri ile ilgili ilk çalışmayı yürüttü ve bulgular rapor edildi.

Bu çalışma, akciğerlerdeki hasarlı bölgelerin olası biyoişaretçilerini ele aldı. Elde edilen sonuçlar, bazı yönlerden elektronik sigaranın da normal sigarayla aynı oranda zararlı olduğunu gösteriyor.

Araştırma, 15 elektronik sigara kullanıcısın, 14 halihazırda normal sigara kullanıcısının ve 15 sigara içmeyen bireyin ciğerlerinden alınan balgamları karşılaştırdı. Sonuç olarak sadece elektronik sigara kullananlarda, diğer deneklerde görülmeyen belirgin artışlar gözlemlendi:

Solunum yollarıyla alakalı olan Nötrofil granülosit ve nötrofil ekstraselüler tutucu (NET):
Nötrofiller patojenlerle müvadelede önemli olsalar da dış etkenlerden kaynaklı kontrol dışı nötrofiller kistik fibroz ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi yangısal akciğer hastalıklarına yol açabilirler.
Akciğer dışındaki Nötrofil ekstraselüler tutucular: NETler kan damarlarını organlara bağlayan dokular olan epitelyal ve endotelyum hücrelerin öülümüyle alakalıdır.

Çalışma ayrıca elektronik sigaraların da normal sigaralarla aynı negatif sonuçlar ürettiğini ispatladı.

Hem elektronik sigara hem de normal sigara aşağıdaki durumların artışında aynı oranda etkili:

Akciğer rahatsızlıklarıyla ilgili doğuştan gelen savunma mekanizmasının oksidatif stres ve aktivasyonunun biyoişaretçileri. Bu biyoişaretçiler arasında aldehit detoksifikasyon ve oksidatif stres ile ilişkili proteinler, tiyoredoksin (TXN) ve matriks metalloproteinaz-9 (MMP9) var.

Mukus sekresyonlarının, özellikle müsin 5AC’nin aşırı üretimi; kronik bronşit, bronşektazi, astım ve hırıltılı soluma gibi akciğerlerde oluşan patolojilerle ilişkili bulundu.

Eldeki veriler, elektronik sigaraların akciğerlere verdiği zararın normal sigara içenlerde görülen zararlarla benzer olduğunu, başka yönlerden de kendine has başka zararlar verdiğini kanıtladı.

Bu araştırma, elektronik sigaraya geçişin daha sağlıklı bir alternatif olduğu konusuyla çelişiyor.

Geçen yıl, UNC Tıp Fakültesi Pediyatri, Mikrobiyoloji ve İmmünoloji bölümlerinde Profesör olan Dr. Ilona Jaspers bu bu çalışmadan bağımsız yaptığı başka bir araştırmada, elektronik sigaranın genler üzerindeki etkilerini inceledi. Sigara içtiğimizde, immün savunma için çok önemli olan nazal mukozayla bağlantılı epitelyal hücrelerdeki düzinelerce gen bozulmaya uğrar. Bu birkaç değişiklik; bakteriyel enfeksiyonlara, virüslere ve iltihaplanmalara sebep olur. Jaspers’ın laboratuvarı, elektronik sigara içmenin de, aynı genleri ve bağışıklık sistemi için önemli olan üst solunum yollarıyla alakalı diğer yüzlerce nazal geni bozulmaya uğrattığını tespit etti.

Sonuç olarak, normal sigaraya bir alternatif olarak geliştirilen ve bir sektör haline gelen elektronik sigara kullanımı, bireylerin sigara bağımlılıklarını devam ettirmekle kalmıyor, akciğerlerde en az normal sigara kadar zarara sebep oluyor.

Kaynak: Science Daily

Görsel:http://vaping360.com/juul/

 

1 YORUM

  1. Elektronik Sigara hakkında geniş kapsamlı net bir sonuca ulaşan araştırmaya henüz daha rastlamadım. Tabi böyle bir araştırmanın yayınlanamamasının nedeni e-sigaranın etkilerinin uzun dönemde gözlem yapılarak ve etkilerinin takip edilmesinin uzun sürmesidir. Bu süre en az 20-30 sene sürebilir. Kısa vadeli bazı araştırmalar bazı sonuçlara ulaşmıştır. Bunlarda vücuda bir takım zararlara neden olduğu gözlemlenmiştir. En iyisi sağlık için hiçbişey kullanmamak.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here