Asırlık Virüs Yeniden Ortaya Çıktı

0
4669

Londra’daki Avrupa Pediatrik Dermatoloji Derneği’nin yakın tarihli bir toplantısında, araştırmacılar oldukça şaşırtıcı bir açıklama yaptı: Üç ay önce, Galler’de bir gence inek çiçeği hastalığı teşhisi kondu. Eski bir virüs kaynaklı hastalığın ilk lezyonları, gencin kol ve bacaklarında görülmeye başladı. Raporlar, bu talihsiz gencin beslediği buzağılar tarafından ısırıldıktan kısa bir süre sonra vücudunda kaşıntılı, irin dolu küçük yaralar oluşmaya başladığını ileri sürüyor. Hasta hemen bir doktora götürüldü. Geçirmekte olduğu enfeksiyonun inek çiçeği olduğunu öğrendiğinde, genç delikanlı gerçekten afalladı.

Sağlığı Tehdit Ediyor mu?

İnek çiçeği aslında tehlikeli ya da çok endişelenecek bir hastalık değil. Bu hastalık aslında çok eskide kalmıştı. Her ne kadar Avrupa ve Asya’da hala var olsa da, insanlar üzerinde önemli sayıda bir teşhis vakası bulunmamaktadır. Örneğin Galler’de, bilinen son en son vaka 10 ila 15 yıl önce meydana geldi.

Çiftçiliğin endüstriyelleşmesi, çok az insanın inekleri elleri ile sağdığı anlamına geliyor. Bu nedenle virüs, ineklerden insana bu kadar kolay bulaşamıyor. Bazen veteriner hekimler ve hayvanat bahçesi işçilerinde bu hastalık görülse de, bu tamamen temas ile ilgili bir durumdan kaynaklanıyor.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi tarafından belirtildiği üzere, güçlü bağışıklık sistemine sahip olan insanlarda bu virüs kendi kendine etkisiz hale geliyor. Ayrıca, bu virüsün insandan insana bulaştığına dair hiçbir kanıt yok. Bu da hastalığın aslında  zararsız olduğu anlamına geliyor.

İlk Aşı

Bu hastalık en çok, kemirgenler tarafından virüsün bir şekilde bulaştırıldığı yabani kedilerde görülebiliyor. Bundan kaynaklı herhangi bir durum dışında halk sağlığı profesyonellerinin radarına girmiyor. Bu yeni vaka, yeni bir salgın ya da herhangi bir şeyin başlangıcı değil. Bu yüzden endişelenmeye gerek yok. Ancak konferansta konuşan araştırmacıların da belirttiği gibi, bu tür teşhisler bu günlerde çok nadir görülse de göz göz ardı etmemek gerekiyor.

Hastalığın manşetlere en son konu olduğu zaman takvimler 2011 yılını gösteriyordu: ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri tarafından hazırlanan bir vaka raporuna göre, Illinois Üniversitesi Urbana-Champaign’daki laboratuvarda çalışan bir öğrenci,  laboratuvarın kirliliğinden dolayı kazara bu hastalığa yakalandı.

İnek çiçeği, nasıl zarar verdiğiyle değil, Dr. Edward Jenner’ın elinde ne işe yaramış olduğuyla bilinir. 18. yüzyılın sonlarında bu İngiliz doktor, süt sağma işlerinde çalışan  kadınların, bu hastalığın kuzeni olan ve çok daha ölümcül bir virüs olan çiçek hastalığına yakalanma ihtimallerinin oldukça düşük olduğunu fark etti.

Dr. Jenner, bir inek çiçeği yarasından aldığı sıvıyı kullanarak, insanları çiçek hastalığına karşı koruyan ilk prototip aşıyı geliştirdi. Dr. Jenner bu yöntemi öneren ya da uygulayan ilk kişi değil. Ama yine de bağışıklık biliminin kurucusu olarak kabul edilmekte.

En son meydana gelen vaka ise 1977’de Somali’de görülmüştü. 1980’de ise Dünya Sağlık Örgütü bu hastalığın resmi olarak ortadan kaldırıldığını ilan etmişti.

Kaynak: IFL Science

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here