2. Dünya Savaşı ve modern diyetisyenliğin doğuşu

0
841

Elsie Widdowson (1906-2000), diyetisyen ve ünlü bir bilim kadınıdır. Özellikle 2. Dünya Savaşı’nda gıda ile ilgili yaptığı araştırmalarla ünlenmiştir. 2. Dünya Savaşı, tarihte görülmeyen çapta devasa bir savaştı ve özellikle gıda yönünden önemli sorunlara sebep olmuştu. Büyük Britanya, kısa süre içinde, savaşın uzun sürmesi halinde ordusunu ve halkını doyuramayacağını fark etti. Askerlere yeterince gıda vermemek başarısız olmalarına yol açardı; ancak onları devamlı iyi beslemek de halkın ihtiyaçları göz önünde tutulduğunda pek mümkün görünmüyordu.

Kimyacı ve diyetisyen Widdowson ve çalışma arkadaşı Robert McCance, savaşın başında bu sorunu çözmek için kendi üzerlerinde deney yapmaya karar verdi. Askerlerin yaşadığı fiziksel zorlukları yaşamak için her gün tırmanma idmanı yapan ve saatlerce bisiklet kullanan ikili, çok kısıtlı bir menü ile beslendi. Aylarca süren deneylerinin sonucunda, sağlıklı ve enerjik kalmak için çok basit bir menü geliştirdi.
Onlara göre ekmek, lahana ve patates, savaşın zorlu şartlarında hayatta kalmak için gerekli minimum gıdayı sağlıyordu. Widdowson yine kendi üstünde yaptığı deneyler sonucunda kalsiyum takviyesi ve vitaminlerin de önemli olduğunu görerek ekmek yapmakta kullanılan hamurlara tebeşir tozu dökülmesini önermişti. Bu şekilde savaş zamanı çok görülen raşitizmin İngiliz askerlerinde görülmemesini sağlamıştı.
Widdowson ve McCance’in diyeti, İngiliz ordusunun çok az gıda ile ayakta kalmasını sağlamakla kalmadı, aynı zamanda modern diyetisyenliğin de temelini oluşturdu. Ekmek veya diğer gıdalara dışarıdan mineral ve vitamin takviyesi yapılabileceği fikri, bu iki bilim insanının kendi üstlerinde yaptıkları çalışmalarla doğmuş oldu.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here